Reststop
Flydalsjuvet

Program:

Landscape

Type:

Comission

Client:

Statens Vegvesen

In collaboration with:

Smedsvig Landskap AS

Location:

6216 Geiranger, Norway

Size:

Area 3000m2, building 170m2

Period:

2001-2006

Status:

Finished

Project description

Flydalsjuvet:

Rest-stop and facility building for The National Tourist Roads in Geiranger fjord, Møre og Romsdal

Flydalsjuvet is a canyon at the end of the Geiranger Fjord. The resting area is located on one of the steep mountain sides leading to the fjord, across the valley from Ørnesvingen.

Several hundred year old timbered building modules were reused as framework for a new structure to facilitate toilets and information stands. The logs were collected from a local site and refurbished by tradition-carrying craftsmen. The walls were then mounted on a structural glass base, allowing light to enter under the massive wooden walls.

This is an homage to an old local building tradition preserved for the future, floating on a modern glass construction.

The three individual buildings are placed on a terraced concrete floor with narrow passways between them leading to the ridge of the mountain.